اهمیت مراحل ترخیص کالا از گمرک
ترخیص کالا از گمرک مهمترین فرایند در زمینه واردات کالا به شمار آمده و همینطور این فرایند بسته به مقررات و ضوابط کشورها قانون ها و سلسله مراتب گوناگونی را مشمول می گردد. راجعبه جاری ساختن این فرآیند مهم همواره لازم میباشد که با فرآیند ترخیص کالا از گمرک آشنا باشید و قوانین و ضوابط آن را به خوبی بشناسید، به دلیل آنکه در صورت بروز هرگونه بی دقتی و عدم آشنایی کافی از پروسه انجام ترخیص کالا از گمرک، ترخیص کالای شما قاچاق شمرده گردیده و در نتیجه ضرروزیان های مالی و اعتباری متعددی را برای شما به وجود میاورد.
شناخت تمام مقررات و قوانین جا به جایی کالاهای وارد شده و یا این که همان شناخت با چگونگی انجام روند ترخیص کالا از گمرک میتواند برای هر تاجر و بازرگانی امری مهم و پرفایده باشد؛ البته با توجه به مشغله های کاری اشخاص بهتر آن میباشد که برای انجام تمامی پروسه ترخیص کالا از گمرک این کار را به موسسات فعال در این مورد بسپارید و همواره برای انجام کارهای مرتبط با ترخیص کالای تجارت خود از چنین شرکت هایی راهنمایی بگیرید و از تجربیات آنان در این مورد برخوردار گردید.
ترخیص از گمرک به چه شکل انجام می پذیرد؟
بعد از این که کالا با استفاده از وسایل باربری به گمرک رسید، کالاهای به انبار گمرک فرستاده میشوند. در مرحله بعد اسناد و مدارک توسط فروشنده ارسال میگردد و خریدار با اخذ اسناد و قبض ترخیص کالا امکان خروج کالا از گمرک را آماده می نماید.
تا قبل از این که صاحبان کالا و یا این که وکیل او در گمرک حاضر گردد بایستی تشریفات انجام پذیرد، بعداز این که اطلاعات از طریق سامانه اینترنتی گمرک وارد شد، ترخیص کار، اسناد کامل و وکالتنامه رسمی حضور مییابد و بعد از آن تشریفات گمرکی صورت خواهد گرفت که مبنی بر کالاهای مختلف و اهداف آن ها این تشریفات گوناگون خواهد بود.
مراحل و چارت ترخیص کالا از گمرک (تشریفات گمرکی)
-
ثبت اظهار در سامانه EPL
اولین مرحله در ثبت سفارش و ترخیص کالا از گمرک، کامل شدن اظهارنامه در سامانه EPL و ورود اطلاعات مرتبط با کالا در این سیستم و به طور آنلاین میباشد. انجام این مرحله آنلاین بوده و نیازی به مراجعه حضوری نیست. طبق دستورالعملی که در وب سایت رسمی گمرک(irica.gov.ir) برای ترخیص انواع کالا نقل شده است ، ارائه اظهارنامه گمرکی و تمامی داده ها مرتبط با کالا برای ترخیص آن لازم و ضروری میباشد.
مدارک لازم برای اظهار کالا در گمرک
- اظهارنامه واردات قطعی
- کپی کارت بازرگانی معتبر قبض انبار
- بارنامه
- ترخیصیه
- گواهی مبدأ
- فاکتور یا سیاهه خرید
- اعلامیه تأمین ارز یا این که نامه برات
- پروفورما ( پیش فاکتور )
- مجوز ثبت سفارش
- لیست عدل بندی
- بیمه نامه
- پروانه بهره برداری
- کاتالوگ و بروشور
- مجوزهای قانونی و مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا از قبیل گواهی بهداشت، استاندارد، انرژی اتمی، قرنطینه نباتی و سایر
- وکالتنامه رسمی، کارت حق العملکاری
- پروانه صادراتی
-
احراز هویت و تعیین مسیر
دراین مرحله دایره احراز هویت که دایره فنی گمرک میباشد، اسناد شمارا بررسی کرده و چنانچه که تایید کند برای شما یک شماره ثبت یا این که کوتاژ تخصیص میدهد. اخذ کوتاژ بهاین معنی میباشد که اظهارنامه واردات یا این که صادرات کالای شما با یک شماره اختصاصی ثبت شدهاست و بعد از آن مهر میگردد.
-
کنترل کالا
کالای شما در پروسه ترخیص محصول از گمرک لازم است یک کدام از سه مسیر سبز، زرد و قرمز را برای بررسی طی نماید. قرار گرفتن در مسیر زرد و قرمز بدین معنا میباشد که کالای شما نیاز به کنترل دارد که به وسیله کارشناسان و بازرسان این امر شکل میگیرد تا با اسنادی که شما ارائه کردهاید مقایسه و مطابقت و همخوانی داده گردد.بعداز طی کردن این بررسی کالای شما در بخش دایره ارزش، ارزش اظهاری، سابقه گمرکی و … محاسبه می گردد.
-
دریافت مجوزهای لازم
چنانچه که کالای شما نیازمند مجوز ها و مدارک لازم جهت آزاد سازی کالا و گواهی نامه های تعیین شده بوسیله کارشناسان باشد، در این مرحله می بایست تکمیل گردد.گواهی هایی از قبیل استاندارد، بهداشت، مخابرات ، قرنطینه، انرژی اتمی، تجهیزات پزشکی، جهاد، ، وزارت راه، مالیات و … از جمله آنان می باشند.
-
ارزیابی تعرفه و تطبیق کالا توسط کارشناس
در این مرحله کارشناسان سرویس تعرفه گمرکی کالا را ارزیابی آن را با اسناد محصول مطابقت میدهند. همینطور کارشناسان نظارت دوباره ای به مجوزهای مرحله قبل انداخته و ان را چک و مطابقت میدهند و در صورتیکه که مشکلی وجود نداشته باشد آن را امضاء و تایید می نمایند.
-
صندوق و صدور سند ترخیص
مالک کالا می بایست بعد از پذیرش پایانی، هزینه ای که از جانب گمرک تعیین شده است را به طور نقدی پرداخت کرده و بعد از اخذ فیش پروانه سبز گمرک باری وی صادر می گردد. و مالک کالا قادر است اقدامات موردنیاز برای خروج کالا از گمرک را شروع نماید.
-
انبارداری و اجازه بارگیری
بعد از صادر شدن گواهی ترخیص کالا از گمرک، وقتی که با کمپانی حمل و نقل تسویه انجام میشود، پس از اخذ قبض انبار و مدارک مورد نیاز آن ، مجوز بارگیری از گمرک صادر میشود و باید هزینه انبارداری پرداخت شود. این هزینه در گمرکات مختلف ، متفاوت است و موارد زیر را مشمول میشود: هزینه تخلیه و بارگیری، بیمه کالا، مدت زمان رسوب کالا در انبار و غیره.
-
خروج کالا از گمرک
بعد از طی نمودن تمامی پروسه فوق صاحب کالا میتواند بیجک انبار را از انبار دار گمرک اخذ نماید. در واقع انباردار بعداز کنترل پروانه سبز گمرکی مهر درب خروج، بیجک انبار را صادر می نماید و صاحب کالا میتواند برای بارگیری کالا ، وسیله نقلیه مورد نظر خود را را وارد گمرک کند .در این مرحله نیز ، محموله دوباره بررسی شده و بعد از آن اجازه خروج کالا داده شود.
امیدواریم که این مقاله به شما اطلاعات کافی درباره مراحل ترخیص کالا از گمرک داده باشد